2014. május 24., szombat

Prága, tavasz







Miért éppen Prága? Ha már Európa, akkor miért nem London vagy pedig Krakkó?  Miért nem Párizs vagy éppen  Budapest?





A  Lucerna- udvarban, a fejjel  lefelé lógó lovasszobor alatt söröztünk M-kal, és sehogy sem értettem, hogy ha valaki úgy dönt, hogy feladja addigi életformáját, és az Egyesült Államokból átköltözik Európába, akkor miért éppen Prágában  tanít angolt kicsiknek és nagyoknak.





M. nem válaszolt azonnal. Nyugisan megitta a sörét, majd felcipelt a Vysehrad- várba. Amíg mi  az esti Prága fényeiről  lelkendeztünk, valami olyasmit dünnyögött, hogy ő Los Angelesben napi négy órát töltött a kocsijában. 












Itt sétál, és esténként  a vár parkjában, illetve a várfalakon kocog. Az emberek kedvesek, és igenis, akarnak angolul tanulni. És különben is, ő itt  érzi jól magát.






A Prágában töltött napok alatt nagyon sokszor gondoltam M-ra.  











Ő jutott eszembe, amikor a Kampan sétáltunk,  a Letna- parkban néztük a virágokat, vagy pedig a Mala Strana utcácskáin haladtunk.



 Őt emlegettem, amikor a  biciklizőket néztem, és amikor a Vltavan hajókázóknak integettünk.














Prága gyönyörű. Prága tavasszal csodálatos.  Lakható és emberi és kozmopolita. Nagyváros, de tiszta és rendezett.  















Itt azonnal beilleszkedik a nyugat-európai, a kolumbiai drogdíler külsejű amerikai és a kelet- európai.




 A Petrin- hegyen, az Ujezd utca felett áll egy furcsa emékmű. A kommunizmus áldozatainak emlékműve*. Nagyon sokáig álltam a szoborcsoport előtt, az egyre fogyatkozó férfialakot néztem, és a lépcsőbe vésett számokat próbáltam felfogni. Az elítéltek, a kivégzettek és az emigrálók számát. 













Az emlékmű melletti táblán rövid felirat. Az emlékművet a kommunizmus valamennyi áldozatának ajánlják, nem csak a bebörtönzötteknek és a kivégzetteknek, hanem azoknak is, akik életét tönkretette az önkényuralom.









Este a sörözőben, ahol időnként M. is zenél, beszélgettünk mindenféléről. Lanovkáról, sörről, zenéről, utazásról. Meséltem, hogy én sok- sok évvel ezelőtt jártam először Prágában. Akkor, amikor minden második évben kaptunk harminc napra útlevelet, és kizárólag a kelet- európai országokba utazhattunk.
M. válasza rövid volt:  “Azért is szeretem Prágát, mert itt mindenféle emberekkel találkozom. Akik érdekes és furcsa dolgokat mesélnek. “






2014. május 15., csütörtök

Prága és Karlovy Vary



Prágába Bukarestből a Czech Airlines, illetve a Tarom repül, Budapestről  a Czech Airlines, az Austrian Airlines, illetve a Lufthansa  indít játatokat. Mivel menet- jövet a repülőjegyeket nem tudtuk személyenként 150 euró alatt kihozni  (a legolcsóbb variáns a választott periódusra 165 euró volt), úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a vonatozást Budapest és Prága között, illetve a buszt Prága és Karlovy Vary között.




Indulás előtt két héttel vettük meg a vonatjegyeket. Menet nappal utaztunk,  a MÁV honlapján  vettünk  Sparday jegyet. 19 euróba került személyenként, a jegyeket indulás előtt a Keleti Pályaudvar automatáján nyomtattuk ki.
Jövet éjszaka akartunk utazni, így egy napot nyertünk Prágában.  A cseh vasúttársaság honlapján   vettünk  Euronight vonatra (fekvőhelyes) jegyet,  39 euróba került személyenként, ők vásárlás után mailben küldték a kinyomtatható jegyet.





Szállást a booking.com-on foglaltunk, a  City Club Prague; szállodában,  kettőnknek négy éjszaka ***, reggelivel 123 euróba került. Egyik választásunkat sem bántuk meg.
Figyelmeztettek, hogy pénzváltáskor vigyázzunk, elég sok helyen jutalékkal váltanak. Érkezéskor az állomáson  az egyetlen pénzváló 19% jutalékot számolt fel. Nem volt választásunk, egy kis összeget be kellett váltanunk. A belvárosban a legtöbb pénzváló jutalék nélkül dolgozik.










Prága látnivalóit magyarul a http://utazas-nyaralas.info/praga/latnivalok.html  honlapon  találtuk meg.











Zenéről, szórakozásról, sörivásról mások sokkal szebben számolnak be, azt kihagynám. Helyi ételspecialitásként a gulyást, illetve a knédlit  ajánlották.  Maradtunk a svickovánál, utóbbi szerintem a mi vadasunkak felel meg.









Prágában általában napijegyet vettünk, 110 Ck volt egy napra. Hiába kicsik a távolságok más nagyvárosokhoz képest, akkor sem lehet mindenhova gyalog eljutni.  A prágai tömegközlekedés szinte tökéletes, a metrók, villamosok pontosak, tiszták, az állomásokat jelzik. Legtöbb alkalommal az utazási információkat csak cseh nyelven mondták be, de azért senki sem tévedt el.












Első nap estéjén a  Vysehrad- várba sétáltunk fel, majd a Vltava partján a bulizó fiatalok között lesétáltunk a Károly- hídig.



Második napot Petrin- park és  kilátóval kezdtük.  A siklóra (lanovka) érvényes a napijegy. Délután a kötelező turistacélpontok: Vencel-tér, Óvárosi- tér, Károly- híd. Személy szerint nekem sokkal jobban tetszett Vysehrad a csodálatos kilátással és a parkkal, mint a Károly- hídon lépésben haladni  a turisták között.










A harmadik napot a prágai várban, illetve a Kampa-n töltöttük.








Utolsó napon visszatértünk kedvenc helyeinkre (Vysehrad, Lőportorony), illetve sétáltunk egy nagyot a Letna-parkban.




Karlovy Vary

Prágából A Florenc- térről indulnak a buszok, kb 320 korona menet-jövet. Elkövettük azt a hibát, hogy nem vásároltuk meg előre a jegyeket, és egy jó órát vártunk az állomáson, mert az éppen induló buszokon már nem volt hely.








Mi  végigsétáltunk a kolonnádok között, megkóstoltuk  a gyógyvizeket, bementünk a Grand Hotel Pupp előcsarnokába. Siklóval felmentünk a Diana- kilátóhoz. Ezt utólag megbántuk, nem érte meg sem anyagilag (talán 80 korona volt), sem pedig időileg, hogy egy  jellegtelen kilátó tetején megcsodáljuk a sörözőt.







A spa nem jött össze, két személynek három óra kedvezménnyel  kb 75 euró lett volna. A Thermal Hotel tetején gyönyörű úszómedence van, 200 Ck  (kb 8 euró) a belépő.









Hazaindulás előtt találtuk meg a Becherovka-bemutató üzletet, illetve a turista- infót. Mindkettő a buszállomás mellett van, a Masaryka utcán.











Népszerű bejegyzések