2014. május 15., csütörtök

Prága és Karlovy Vary



Prágába Bukarestből a Czech Airlines, illetve a Tarom repül, Budapestről  a Czech Airlines, az Austrian Airlines, illetve a Lufthansa  indít játatokat. Mivel menet- jövet a repülőjegyeket nem tudtuk személyenként 150 euró alatt kihozni  (a legolcsóbb variáns a választott periódusra 165 euró volt), úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a vonatozást Budapest és Prága között, illetve a buszt Prága és Karlovy Vary között.




Indulás előtt két héttel vettük meg a vonatjegyeket. Menet nappal utaztunk,  a MÁV honlapján  vettünk  Sparday jegyet. 19 euróba került személyenként, a jegyeket indulás előtt a Keleti Pályaudvar automatáján nyomtattuk ki.
Jövet éjszaka akartunk utazni, így egy napot nyertünk Prágában.  A cseh vasúttársaság honlapján   vettünk  Euronight vonatra (fekvőhelyes) jegyet,  39 euróba került személyenként, ők vásárlás után mailben küldték a kinyomtatható jegyet.





Szállást a booking.com-on foglaltunk, a  City Club Prague; szállodában,  kettőnknek négy éjszaka ***, reggelivel 123 euróba került. Egyik választásunkat sem bántuk meg.
Figyelmeztettek, hogy pénzváltáskor vigyázzunk, elég sok helyen jutalékkal váltanak. Érkezéskor az állomáson  az egyetlen pénzváló 19% jutalékot számolt fel. Nem volt választásunk, egy kis összeget be kellett váltanunk. A belvárosban a legtöbb pénzváló jutalék nélkül dolgozik.










Prága látnivalóit magyarul a http://utazas-nyaralas.info/praga/latnivalok.html  honlapon  találtuk meg.











Zenéről, szórakozásról, sörivásról mások sokkal szebben számolnak be, azt kihagynám. Helyi ételspecialitásként a gulyást, illetve a knédlit  ajánlották.  Maradtunk a svickovánál, utóbbi szerintem a mi vadasunkak felel meg.









Prágában általában napijegyet vettünk, 110 Ck volt egy napra. Hiába kicsik a távolságok más nagyvárosokhoz képest, akkor sem lehet mindenhova gyalog eljutni.  A prágai tömegközlekedés szinte tökéletes, a metrók, villamosok pontosak, tiszták, az állomásokat jelzik. Legtöbb alkalommal az utazási információkat csak cseh nyelven mondták be, de azért senki sem tévedt el.












Első nap estéjén a  Vysehrad- várba sétáltunk fel, majd a Vltava partján a bulizó fiatalok között lesétáltunk a Károly- hídig.



Második napot Petrin- park és  kilátóval kezdtük.  A siklóra (lanovka) érvényes a napijegy. Délután a kötelező turistacélpontok: Vencel-tér, Óvárosi- tér, Károly- híd. Személy szerint nekem sokkal jobban tetszett Vysehrad a csodálatos kilátással és a parkkal, mint a Károly- hídon lépésben haladni  a turisták között.










A harmadik napot a prágai várban, illetve a Kampa-n töltöttük.








Utolsó napon visszatértünk kedvenc helyeinkre (Vysehrad, Lőportorony), illetve sétáltunk egy nagyot a Letna-parkban.




Karlovy Vary

Prágából A Florenc- térről indulnak a buszok, kb 320 korona menet-jövet. Elkövettük azt a hibát, hogy nem vásároltuk meg előre a jegyeket, és egy jó órát vártunk az állomáson, mert az éppen induló buszokon már nem volt hely.








Mi  végigsétáltunk a kolonnádok között, megkóstoltuk  a gyógyvizeket, bementünk a Grand Hotel Pupp előcsarnokába. Siklóval felmentünk a Diana- kilátóhoz. Ezt utólag megbántuk, nem érte meg sem anyagilag (talán 80 korona volt), sem pedig időileg, hogy egy  jellegtelen kilátó tetején megcsodáljuk a sörözőt.







A spa nem jött össze, két személynek három óra kedvezménnyel  kb 75 euró lett volna. A Thermal Hotel tetején gyönyörű úszómedence van, 200 Ck  (kb 8 euró) a belépő.









Hazaindulás előtt találtuk meg a Becherovka-bemutató üzletet, illetve a turista- infót. Mindkettő a buszállomás mellett van, a Masaryka utcán.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések