2012. június 15., péntek

Internetes utasfelvétel (online check-in)

Normális körülmények között ez a bejegyzés a  Foglalás nyomonkövetése, regisztrációs adatok módosítása, illetve a   Repülőtéri transzfer bejegyzések után következett volna.

 Váratlan események, felkérések jöttek közbe ( elsirattam az 1. Terminált, variációkat dolgoztam ki, hogy milyen módon lehet eljutni a Roger Hodgson koncertekre stb). Most megpróbálom folytatni az online  „tennivalók” leírását.

Legeslegelső lépés- regisztrálás, illetve Foglalás lépésről lépésre bejegyzéseimben írtam le az első lépéseket, ugyanitt magyaráztam, hogy miért és mikor válszthatunk internetes utasfelvételt.

Az internetes utasfelvételhez  (online check-in) az indulás előtti  7. nap és 3. óra között   be kell jelentkeznünk a Wizzair oldalára, és el kell végeznünk az internetes utasfelvételi folyamatot, majd ki kell nyomtatnunk a beszállókártyát.

Első lépés-  meg kell találnunk a foglalást

Első módszer

Wizzair főoldalán belépünk a regisztráláskor megadott e-mail címmel, jelszóval:




A Bejelentkezés gomb megnyomása után megjelenik az  adatlapunk.
A Foglalásaim menüpontnál (vagy egyszerűen lefelé gördítéssel) megjelenik a foglalás, és, ha indulás előtti  7. nap és 3. óra között    vagyunk, aktívvá válik az internetes utasfelvétel link.



Második módszer

Bejelentkezés nélkül- az Online foglalás menü Internetes utasfelvétel menüpontjából vagy a főoldalon baloldalt az Internetes utasfelvétel gombra kattintva megjelenik a lenti táblázat.
Csak az egyik  opciót töltjük ki:


Vagy pedig:



Második lépés- internetes utasfelvétel oldal használata


Akármelyik módszert használtuk, a „Foglalás lekérdezése”  gomb  megnyomása után megjelenik az Internetes utasfelvétel című  oldal.  LEFELÉ GÖRDíTJÜK az oldalt, és az alsó részében megjelenik  a foglalási kód és az utas neve.



      
       
Az utas neve mellett az Utas adatainak megadása csak az indulás előtti  7. nap és 3. óra között   jelenik meg,  előtte “Utasfelvétel 7 napnál korábban nem lehetséges” felirat jelenik meg.
Az “Utas adatainak megadása” linkre kattintunk.

Az utas neve online check-innel  nem módosítható, csak külön kifizetett névmódosítással, erről már írtam.
Kitöltjük az adatokat, majd ellenőrzés után megnyomjuk a Mentés gombot.





Az Ok gomb megnyomása után az előző képernyő fenti részén megjelenik „Az Ön utasadatai elmentve”  felirat, a lenti részén pedig a “Visszatérés az utasfelvételhez” gomb.



A “Visszatérés az utasfelvételhez” gombot megnyomva, visszajutunk az előző képernyőbe, de most az utas neve mellett nem Utas adatainak megadása, hanem Internetes utasfelvétel felirat jelenik meg.


Az utas neve melletti jelölőnégyzetet kipipáljuk, majd a Tovább gombra kattintunk.
Elolvassuk az internetes utasfelvétel feltételeit, majd  válaszoljunk  a biztonsági kérdésekre.





Visszajutunk az előző képernyőbe, de most az utas neve mellett nem Internetes utasfelvétel, hanem Beszállókártya kinyomtatása: PDF Web felirat jelenik meg jelenik meg.



A PDF linkre kattintunk, ha a gépünkön van Acrobat Reader,  a Web linkre kattintunk, ha mentés nélkül egyszerűen csak nyomtatni akarunk.
Kinyomtatjuk a megjelenő beszállókártyát.  Személyenként és utanként két lap, az egyik a légitársaság, a másik az utas példánya, mindkettőn (a hirdetéseken, útmutatásokon kívül) szerepel:
•    Vonalkód
•    Utas neve
•    Járat száma
•    Indulás, érkezés helye, időpontja

Ne változtassunk a nyomtatás formátumán. Pl. a légitársaság, illetve az utas példányát külön oldalra kell nyomtatni,  laponként egy beszállókártyát lehet csak nyomtatni.
A vonalkódnak tisztán kell látszania a légitársaság, illetve az utas példányán. A kinyomtatott dokumentumot ne a vonalkódnál hajtogassuk össze.

Ha  meg kell szakítanunk a folyamatot, amikor újra belépünk az internetes utasfelvételbe akármelyik fenti módszerrel, az utas neve mellett az a felirat jelenik meg, ahol abbahagytuk- kiléptünk az utasfelvételből, és folytathatjuk a nyomtatásig.

Az utas neve melletti Beszállókártya kinyomtatása PDF Web link aktív marad nyomtatás után is, tehát többször ki lehet nyomtatni a beszállókártyát.

Haladóknak- pl. magyar nyelven kinyomtattuk a beszállókártyát. A nyelvet románra állítjuk, visszatérünk az online check-in-be, és kinyomtatjuk románul is.
A visszaút internetes utasfelvételéhez ugyanezeket a lépéseket hajtjuk végre, a visszaút indulása előtti  7. nap és 3. óra között.  Előtte “Utasfelvétel 7 napnál korábban nem lehetséges” felirat jelenik meg.
Minderről  még itt is olvashatsz, check-in címszónál:
http://wizzair.com/useful_information/faq/?language=HU
Vagy pedig itt:
https://wizzair.com/useful_information/web_check-in/?language=HU










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések