2012. június 28., csütörtök

Első út: Marosvásárhely- Budapest

Előző bejegyzéseimben

Június 24-től a Wizzair honlapja megújult. A két héttel ezelőtti bejegyzéseimben feltöltött képek egy része nem követi teljes mértékben  a honlap mostani “állapotát”. Nem fogok újakat feltölteni, a blog célja nem egy repülőtársaság honlapjának fényképszerű követése, hanem a regisztrálás, foglalás, követés, internetes utasfelvétel elvének megértése és használata.

Utazás előtt „normális” esetben illik szállást foglalni, illetve útitervet/ néznivalók listáját összeállítani.  Szerintem Budapest esetében ez azért túlzás.

Annak, aki mégis ezt akarja, idemásolok néhány linket:
http://www.budapest.com/budapest_kalauz/latnivalok.hu.html
http://www.utazzitthon.hu/budapest-latnivalok.html

 És egy kettő- az- egyben oldalt (szálláskereső+ látnivalók gyors):
http://www.budapest-hotel-guide.hu/hu/budapest-informacio/latnivalok-budapesten.php

 A BKV honlapján  olvashatsz turistáknak ajánlott jegyekről:
http://bkv.hu/hu/turistaknak_ajanlott_jegyeink/turistaknak_ajanlott_jegyeink
Szerintem igaza van, ha tényelg közlekedni akarsz, akkor 24/ 72 órás jegyet vagy hetijegyet kell venni, egyszerűbb és olcsóbb, mint a többi variáns.

Érdemes megnézni a BKV tematikus útvonalait:
http://bkv.hu/hu/nevezetessegek_megkozelithetosege/tematikus_utvonalaink
illetve utazástervezőjét:
http://utazastervezo.bkv.hu/tervezo/

Indulás előtt  az induló járatoknál még megnézheted, hogy a járatodról  megjelent- e valami információ (késés pl).
A marosvásárhelyi indulást ellenőrizheted a repülőtér honlapján http://www.targumuresairport.ro/ vagy pedig a Wizzair induló járatainál http://wizzair.com/timetable/?language=HU
A budapesti indulást ellenőrizheted a repülőtér honlapján a járatinformációnál http://bud.hu/utazas/jaratinformacio 
vagy pedig a Wizzair induló járatainál   http://wizzair.com/timetable/?language=HU

Indulás a repülőtérre: Repülőtéri transzfer bejegyzésemben tisztáztuk, hogy Marosvásárhely központjából a repülőtérre a legegyszerűbb (és legolcsóbb) a Balinttrans kisbuszával kimenni. A kisbusz a főtérről indul (Rózsák tere, Tarom iroda előtt), a honlap szerint 11,30-kor.  Egy út ára 7 lej, tehát kevesebb, mint 2 euró. A Tarom irodában –nekünk legalábbis- semmit nem tudtak mondani a kisbuszról, tehát aki nagyon lelkes, felhívhatja a honlapon Balinttrans honlapján megadott telefonszámok egyikét:  +40-265-255-092, +40-374-014-178, +40-734-309-999

A repülőtéren, mivel csak  kézipoggyászunk van, illetve kinyomtattuk a beszállókártyát, rögtön az ellenőrzés előtti sorba állunk be.  Elfelejtettem írni- szinte mindig levétetik a csizmát/ cipőt/ szandált, ne utazz lyukas zokniban J

Ha minden jól megy, valamivel kevesebbet repülsz, mint egy óra. Hála az időeltolódásnak, ezt a repülést időutazásnak is kinevezheted.

Május 30-tól  valamennyi légitársaság működését átköltözteti az 1. Terminálról a 2. Terminálra a Budapest Airport.  2012. május 30-tól az easyJet, a Germanwings, a Jet2.com, a Norwegian és a Wizz Air utasai egyaránt a repülőtér 2. termináljáról indulnak, illetve érkeznek.

Budapesten érkezéskor kisétálsz a repülőtér épülete elé,  és a buszmegállóban felülsz az első érkező buszra (200E vagy 93). Buszjegyet vehetsz a buszvezetőtől is.

Jegyvásárlásról, menetrendről olvashatsz a BKV honlapján is:
http://bkv.hu/hu/a_repulotertol_a_belvarosba/a_repulotertol_a_belvarosba
„A repülőtéren napközben a postán, a hírlapüzletben, vagy a Tourinform irodában lehet vonaljegyet vásárolni. Tourinform irodában bővebb információt kaphatnak a közösségi közlekedési eszközök használatáról, illetve ugyanitt megválthatják 24 órás menetjegyüket is. Ezen felül vonaljegy a 200E és a 900-as autóbuszon a járművön is váltható, továbbá a 2-es terminálon a nap 24 órájában működő jegyautomatából is tudnak jegyet vásárolni.”

Kőbánya-  Kispesten nézd meg, hogy hol szállsz le a buszról- hazafelé ugyanitt kell majd felszállnod.
Ha úgy érzed, hogy nem fogsz boldogulni, még itthon nyomtasd ki a kistérképet, például  innen: http://bkv.hu/busz/200e_3.pdf

Számítsd ki, hány órát nyertél azzal, hogy nem busszal/ vonattal utaztál, és a megspórolt idő alatt pl sétálj a Dunaparton vagy menj fel a Várba vagy kávézgass   rég nem látott barátoddal/ barátnőddel vagy sétálj a Margitszigeten :). Ha nem akarod  egész nap cipelni a kézipoggyászt, Kőbánya- Kispestről metrózz el pl. a Nyugatiig és add be a csomagmegőrzőbe.

Hazafelé gondold végig, hánykor kell Kőbánya- Kispestről a repülőtérre indulnod.  Buszmenetrendet itt találsz: http://bkv.hu/hu/busz_menetrend
Május  30-tól  a a marosvásárhelyi járat is a 2B terminálról indul.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések