2012. november 23., péntek

Repülőtéri transzfer haladóknak



Repülőtéri transzfer  bejegyzésemben négy repülőtér esetében mutattam be a „klasszikus” transzfert. Ami nagyon jól működik az utak többségében.
Következzenek az   alternatívák.
 

Párizs / Beauvais

Beauvais kb. 80 km-re van Párizstól. Repülőtéri transzfer  bejegyzésemben már írtam,   hogy a legolcsóbb a busz Beauvais- Párizs Porte Maillot között: http://www.aeroportbeauvais.com/bus.php?lang=eng
A legegyszerűbb is az esetek többségében.
A mi repülőnk hazafelé reggel korán indult, mégpedig vasárnap.  Amikor elkezdtem visszafelé számolni (értsd  legalább egy órával korábban kint kell lennünk a repülőtéren, egy óra 15 perc az út Porte Maillot-tól Beauvais-ig), kiderült, hogy tömegközlekedéssel nem jutunk el a szálláshelyünktől Port Maillot-ig  (később indul az első helyi busz, illetve metró).
Minden más transzfer lehetőség sokkal drágább lett volna.

A legolcsóbb verzió az lett volna, hogy az utolsó éjszakát máshol töltsük. Ezt leszavaztuk, haton voltunk, az utolsó párizsi estét vörösbor iszogatásával , nem pedig hurcolkodással töltöttük el.
Két taxival mentünk a szálláshelyünktől Port Maillot- ig.  Előtte tudományosan kinéztem a taxik árait, és a távolságot.
Taxik árait itt lehet megnézni pl.: http://www.taxi-paris.net/page36.html
Most már tudom, hogy   az alap díjszabáson kívül meg kell  nézni a kiegészítő díjszabásokat is. Mi  pl. mindkettőt kifizettük:
suppléments 4ème personne et + (negyedik és + utas) 3 euró
Suppléments à partir du 2 ème bagage,colis, objet encombrant (2 .  csomagtól kezdődő  pótdíj) 1 euró

 Bukarest  Otopeni (Henri Coanda)

A repülőtér honlapján:  http://www.aeroportul-otopeni.info/access.htm , illetve a repülőtéri információknál: http://www.bucharestairports.ro/otp/index.php?cat=16&article=54
helyi buszt, illetve vonatot ajánl.

A 783. sz helyi busz 40-50 perc alatt visz be Bukarest központjába, két utazás ára 7 lej (kevesebb, mint 2 euró).

A "Henri Coandă Expres" vonat, illetve a reptéri állomástól a csatlakozó busz 50 perc alatt szállít a Gara de Nord-ról a reptérre, egy utazás ára 8,10 lej (kevesebb, mint 2 euró).
A Wizzair is biztosít autóbusz transzfert.  Utasonként és irányonként  1400 HUF/ 21 RON.

Taxit a bukaresti repülőtérről nem ajánlok.  Nagyon sokba kerül(het),  a bukaresti taxisok sportot űznek abból, hogy minél több pénzt zsebeljenek be a gyanútlan turistától.

Nem éppen „fapados” verzió, de egy megoldás lehet annak, akinek pl. más városból, éjjel kell kiérnie a repülőtérre a Hotel Charter: http://www.hotelcharter.ro/
Egy két ágyas szoba ára egy éjszakára 40 euró, ezért a pénzért a szobán kívül kapsz:

  • Ingyen transzfert a repülőtérre 
  • A repülőtéri parkolási díjnál   olcsóbb  parkolást a szálloda parkolójában
  • Svédasztalos reggelit, amit hajnali 3 órától kezdődően szolgálnak fel

Hátrányai:
  •  Zajos
  •   Ha reggelin kívül mást is szeretnél enni, akkor máshonnan rendelik meg


Kolozsvári repülőtér

A repülőtér nagyon közel van a városközponthoz.
A repülőtér honlapján is elsősorban a 8 sz. helyi buszt ajánlja,  hétköznaponkén 10 percenként, hét végén 30 percenként indul:

Ugyancsak a repülőtér honlapján ajánlja a taxitársaságokat:  http://www.airportcluj.ro/index.php?section=1&page=4&subpage=52
Figyelmeztet, hogy csak olyan taxiba üljünk be, amelyen látható a díjszabás (kb. 0,5 euró vagyis 1,70 lej- km)

Egy- két embernek ideális a busz. Elvileg a taxi se drága, mert a repülőtér a város szélén van.

Gyakorlatilag, amikor négyen utaztunk Marosvásárhelyről Kolozsvárra, első alkalommal kocsival mentünk Marosvásárhelyről Kolozsvár központjáig, onnan taxival a reptérre, azzal a felkiáltással, hogy alig drágább a taxi, mint négy személynek a busz.  Menet tényleg olcsó volt.  Jövet a repülőtértől a központig háromszor annyiért utaztunk, mint egy héttel azelőtt a központtól a repülőtérig.  A repülőtér honlapján a taxis figyelmeztetést okkal írták ki.
Következő alkalommal végignéztünk a csomagjainkon, és megszavaztuk magunknak,  hogy  kocsit a városközpontban hagyni- busz- taxi- egyéb helyett alig drágább a saját kocsinkkal kimenni a reptérre, és ott kifizetni a parkolási díjat. Parkolási díjak itt:
Kolozsvári repülőtér melletti magánparkoló itt:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések