2013. február 20., szerda

Miért foglalok


Egyik barátom megkérdezte, hogy én miért foglalok le  mindent  előre. Miért kell mindent agyonszervezni, miért nem lehet csak úgy  lazán megindulni a nagyvilágba.

Miért fapados  és Miért fapados for dummies bejegyzéseimben már írtam arról, hogy mi miért repülővel, és miért fapadossal utazunk.
Arról, hogy miért utazunk, gondolom, nem kell írnom.
Utazásszervezésről írtam Vízum vakon, aranyáron   bejegyzésemben is.

 És most megpróbálom sorba venni, hogy indulás előtt mit miért foglalok le:


Repülőt

Erre a legkönnyebb válaszolni. Azért, mert így olcsó. Pontosabban, másképp nem engedhetnénk meg magunknak.
Mikor foglaljunk  illetve Fapados alapfogalmak bejegyzéseimben írtam a fapadosok árpolitikájáról. 
Nagyon röviden, ha idejében foglalok, töredékét fizetem, mint ha indulás előtt foglalnék.
Például Marosvásárhely – Budapest- Marosvásárhely  busszal/ vonattal kb 200 lej (kb.45 euró), idejében foglalt fapadossal  kb. 100 lej, utolsó percben foglalt repülővel ennek a tízszerese.
Másképp- négy személynek olcsóbb és kényelmesebb fapados repülővel és a célországban bérelt kocsival  vagy tömegközlekedéssel utazni, mint saját kocsival letudni két- háromezer kilométert.
Példákat láss a Nizza, Franciaorszag és Nyon, Svájc,  illetve Lucca, Olaszország bejegyzéseimben.

Vonatot

Rövid távra tényleg nem érdemes vonatjegyet foglani. Hosszú távra már igen, aki nem hiszi, próbálja meg a német vasúttársasaság honlapján honlapján lefoglalni ugyanazt az útvonalat holnapra és két hónappal későbbre. És akkor még nem beszéltünk semmilyen kedvezményről.
Interrail bejegyzésemben részletesen írtam olcsó vonatos utakról, Utazástervezőhasználata  illetve Linkgyűjtemény: repülőterek, vonattársaságok, autóbuszok   bejegyzésemben adtam meg néhány külföldi vasúttársaság honlapját. 



Szállást

Szállást én mindig előre  foglalok, mert  egy repülős városlátogatás idejéből sajnálok szálláskeresésre időt- pénzt áldozni. Kocsival utazva könnyebb szállást keresni, de repülős utazáson  akár csak egy kézipoggyásszal is, szerintem nem az igazi egy ismeretlen városban szállást kerítni.
Más ok- már megint a pénz. Olcsóbb előre körülnézni, lefoglalni. Ha négy vagy hat ember este tízkor (kocsi nélkül) feltűnik pl. egy olasz panzióban vagy pedig akárhol egy kissebb szállodában, BIZTOS nem fogják  a legolcsóbb variánst felajánlani.



Transzfert

Nem kötelező előre foglalni, esetleg pár eurót megtakaríthatsz. Utas még a repülőtéren nem maradt, olcsóbban vagy drágábban, de bejutott a városközpontba.
Transzfer részleteiről lásd Repülőtéri transzfer   illetve  Repülőtéri transzfer haladóknak  bejegyzéseimet.

Belépőjegyet

Aki látta Firenzében az Uffizi előtt kígyózó sort, vagy pedig Rómában a Vatikáni Múzeumok  előtt várt néhány órát, annak nem kell magyaráznom, hogy mit jelent egy online vásárolt  jegy, amivel sorállás nélkül bejutsz. Ugyanez érvényes koncertekre, nagyobb rendezvényekre.  Pontosabban itt már nem is arról van szó, hogy nem állsz sorba. Hanem arról, hogy egyáltalán bejutsz-e.


Kocsit

Minden becsületes repülőtéren legalább négy- öt kocsikölcsönző van. Normális ember leszáll a gépről, odamegy a szimpatikusabb pultjához, és bérel egy kocsit. Ugyanez a mi útlevelünkkel, személyinkkel úgy zajlik, hogy a kocsikölcsönző pultjánál rámerednek a kiadó ország nevére, és elkezdődik a cécó.  A hitelkártyánk dombornyomása nem elég domború, és különben sem  tudjuk bizonyítni, hogy kellő anyagi fedezettel rendelkezünk. Ha mikrobuszt szeretnénk, akkor az utolsót előttünk vitték el és ehhez hasonlók. Ugyanazokkal az iratokkal, ugyanazzal a hitelkártyával online lefoglalva semmi probléma nincs. Sőt, megint a pénz- pár perc alatt ki lehet választani a legolcsóbb ajánlatot. És még egy ok- az idő. Mi a repülőgép leszállása után kevesebb, mint egy órával már kifelé szoktunk autózni a repülőtérról. Ilyenkor a kocsiban egyszerre beszél az összes résztvevő, és az egészbe időnként belekotyog a GPS, „aki” békésen végigaludta a repülőutat. 
És különben is, így bőven marad időnk csak úgy, tervezés nélkül, élvezni az utazást.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések