2012. július 11., szerda

Várakozás a repülőtereken


Európai utak esetében a repülési  idő egy- két óra. Általában a repülő indulása előtt két órával kint kell  lenned a repülőtéren.  Online check-in, azaz internetes utasfelvétel esetén  ez az idő negyven percre csökken. Elvileg.  Gyakorlatilag a legtöbb, hozzánk közel eső repülőtérre csak nagyon bátor emberek mernek indulás előtt negyven  perccel érkezni.  Aki látta a biztonsági ellenőrzés előtt kígyózó sorokat,  nem szívesen kockáztat.  Igy lesz a várakozási  idő olyan hosszú, mint a repüléssel eltöltött idő.


Annak, aki ki akarja kerülni a sorokat  (és fizet is ezért), a  Liszt Ferenc repülőtéren július 1-től bevezették a gyorsító sávot:
„A Budapest Airport újabb minőségi szolgáltatást vezet be utasai számára július 1-től: a gyorsító sávot (Fast Track Lane – angolul). A szolgáltatás valamennyi utas számára elérhetővé válik egyéni döntés vagy légitársasági jogosultság alapján.
A gyorsító sávot valamennyi prémium szolgáltatásra jogosult utas igénybe veheti, ha a légitársaság erről tájékoztatja a Budapest Airportot, a korábbi Priority Lane szolgáltatáshoz hasonlóan, amit június 30-ával megszüntet a repülőtér. A gyorsító sáv hozzáférhető valamennyi turista osztályú jeggyel vagy a diszkont légitársaságoknál vásárolt jeggyel utazók számára is, ha – hasonlóan a fapadosoknál bevezetett elsőbbségi beszállításhoz – megvásárolják ezt a szolgáltatást július 1-től a 2A és a 2B Terminálon lévő három eladóhelyen.”


Bukarestben egyelőre maradnak a sorok:
Mióta a Băneasa- ról a Henri Coandă-ra (Otopeni) költöztették a low- cost (magyarul fapados) járatokat, a reggeli  csúcsban több száz utas áll sorban.
Az új terminál átadását augusztusra ígérik, addig a check-in pultok sorai az utasbiztonsági ellenőrzésre,  illetve a személyi okmányok ellenőrzésére váró sorokkal kavarodnak össze.


Egyes repülőtársaságoknál  (pl. Wizzair) elsőbbségi beszállást vásárolhatsz. Ezzel nem úszod meg az utasbiztonságnál kígyózó sort, de elsők között léphetsz a gép fedélzetére.
A Wizz Air az Wizz Xpress elsőbbségi beszállás lehetőségét is felajánlja utasai számára. Amennyiben ezt a szolgáltatást vásárolja meg, úgy az elsők között léphet a fedélzetre. Az Wizz Xpress elsőbbségi beszállás is elérhető interneten (a repülőjegy foglalásakor), illetve a későbbiekben telefonos ügyfélszolgálaton keresztül vagy a repülőtéren, az utasfelvételt követően. A szolgáltatás díját ide kattintva tekintheti meg. Kérjük vegye figyelembe, hogy az Wizz Xpress elsőbbségi beszállás megvásárlása nem garantálja, hogy a kívánt helyre ülhet.
A Wizz Air gyakorlata, miszerint a kisgyermekkel utazók és a fogyatékkal élő utasok Wizz Xpress elsőbbségi beszállást élveznek, változatlan marad. „
A Wizz Xpress Elsobbségi beszállás díja wizzair.com-on és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül járatonként és utasonként 1100 HUF (4 euró), a repülőtéren  járatonként és utasonként 2200 HUF (8 euró)


Repülőterekről,  indulás előtti tanácsokról nagyon jó összefoglalót találsz itt:


1 megjegyzés:

  1. http://hvg.hu/utazas/20120711_megbukott_brit_hataror_parancsnok

    Brian Moore, a brit határőrség vezetője távozik, miután kemény kritikákat kapott a Heathrow repülőtéren akadozó ügyintézéssel kapcsolatban.

    A brit sajtó az elmúlt napokban egyre többet foglalkozott a Heathrow Nemzetközi Repülőtéren kialakult helyzettel. Az olimpia előtti időszakban, amikor már az első hivatalos vendégek közül is megérkeztek néhányan, a határátlépés lassú, körülményes és kényelmetlen. A hosszú sorokban várakozó utasok arra panaszkodnak, hogy gyakran nincs minden kapu nyitva, nem használják ki a reptéri határátkelők teljes kapacitását.

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések