2013. június 9., vasárnap

Costa Brava for dummies- második rész



Utazások Costa Brava környékén



Előzményeket lásd  Costa Brava for dummies- első rész bejegyzésemben.
Következzenek a beszámolók.







„Nagyon sok fakultatív kirándulás volt. Az idegenvezető nagyon kedves volt, pont úgy nézett ki, mint Banderas.  Fel is iratkoztam egy csomó kirándulásra:
-Andorra 55€
-Montserrat 50€
-Barcelona  panoramica 36.50€
-Girona/Dali és Empuria Brava 46,50€
-La Masia 45€
-Barcelona Aquarium &  Fuentes 51,50€
Minden napot kihasználtam!”







 „Mi a helyi vonattal közlekedtünk. Olcsóbb, mint a busz, ahova pedig nem vitt el a vonat, kombinált vonat+ buszjegyet vettünk.  Tíz euró körül van egy retúrjegy Barcelonaba, és nagyjából ugyanannyi a Costa Brava-i települések között.  Tossa de Mar-t mindenképpen meg kell nézni, de én Blanest sem hagynám ki.  A bulizósoknak pedig Lloret de Mar-t ajánlanám.”





Mi kihasználtuk a Renfe (vasút) promócióját: Barcelonaban 26 euró  lett volna egy napijegy a turistabuszra (  Hop on Hop off Bus ), mi ugyanennyiért  vettük meg a vonatállomáson a retúrjegyet Barcelonaba és a napijegyet a turistabuszra.











„Mi még Montserrat-ba is vonattal mentünk, a Santa Susanna-i állomáson vettük meg a Santa Susanna- Barcelona- Monistrol retúrjegyet.”






„Mi nem töltöttünk el órákat a közlekedéssel. Szerintünk nem éri meg  egész nap buszozni Andorraba például.  Egy andorrai kirándulás árából végigutaztuk vonattal/ busszal az egész Costa Bravat, és még  a mindennapi Sangriara is maradt pénzünk. Costa  Brava leírás itt:
Sangria leírást nem csatolok :) „





„Mi biciklit béreltünk, 10 euró volt egy fél napra, 15 egy napra. Igaz, hogy többe került, mint a vonat, de  felejthetetlen élmény végigbiciklizni a tengerparton.”











„Az üdülőhelyeken/ üdülőhelyek között lehet kicsi vonattal, busszal, helyi vonattal  közlekedni. A vonat a legolcsóbb, de a legunalmasabb .”









“Gyalogolni is jó. Végig kell járni a helyi piacokat is.  És megkóstolni a helyi specialtásokat. És a borokat."  

"Mi ipari mennyiségű bort és turront vásároltunk giccses emléktárgyak helyett “






Mi kocsit béreltünk.  70 eurót fizettünk egy napra a kocsiért és a GPS-ért, egy hitelkártyát kértek, személyit, hajtásit és 100 eurót garanciába. Csodálatos napunk volt:



Tossa de Mar (nem hiába hívják a spanyol Saint Tropez-nek)












-Girona http://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/girona.html   (főtér, katedrális, zsidó negyed)















-Figueres, Dali  Színházmúzeum+ Dali Ékszerek  http://www.salvador-dali.org/museus/figueres/es_index.html (nekem ez volt az út fénypontja, a múzeum pedig a saját listámon második helyet foglal az Orsay után)












-Montserrat  http://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/costa-brava.html#montserrat  (későn értünk ide, Monistrolból kocsival mentünk fel a 10 km-s szerpentinen,  de a siklóra már nem tudtunk felülni. Akkor is megérte, a kilátás gyönyörű, a Fekete Madonna és a kolostor pedig kötelező látnivaló)










- este Barcelona, szökőkút  (a zenés műsor este 11 óra után ér véget, és vonattal nem jutottunk volna vissza Santa Susannaba).
A kocsibérlés, GPS, sztrádadíjak, benzin, parkolódíjak összesen 180 euróba kerültek. A Dali múzeumba a belépődíj 12 Euró. Ötön ültünk a kocsiban, kevesebbet fizettünk, mint egy fakultatív kirándulás ára. Ott és akkor álltunk meg, amikor és ahol akartunk, nem káromkodtunk, hogy késik a busz vagy pedig kommentálnak az útitársak.”






„ Nálam is a figueresi Dali színházmúzeum  volt az első helyen.  Részletes magyar leírás itt:
http://www.kulturpart.hu/blog/628/egy_szurrealista_alom_figueres
Virtuális séta a hivatalos honlapon itt:






"És a még mindig a legeslegjobb: Dali színházmúzeum,  Mae West szoba, ahol a színésznő arca különböző egyedi bútordarabokból áll össze:  festmények, kandalló, piros kanapé."















"És utoljára, de nem utolsósorban- Costa Bravara a legtöbben  fürödni és napozni jönnek. A part homokos, a tenger gyorsan mélyül és csodálatos."

1 megjegyzés:

  1. Dali Színházmúzeumáról nagyon jó beszámolót olvashatsz itt:
    http://hajniutak.blogspot.ro/2013/06/figueres-salvador-dali-otthona.html

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések