2013. július 2., kedd

Klasszikus török körutazás – első rész

Klasszikus török körutazás
Pihenéssel a Török Riviérán



12 nap (11 éjszaka 4*-os szállodában)
Utazás: Turkish Airlines repülőjárattal Isztambulig és vissza, Törökországban légkondicionált autóbusszal
Időpont:  2013 májusa
Részvételi díj:  224,000 HUF+ 33,000 HUF repülőtéri illeték+ 300  TRY (török líra) a belépőjegyek ára
EZT VÁLASZTOTTAM, MERT:  egy érdekes és hatalmas (több ezer kilométeres) körút megragadta a figyelmemet és a fantáziámat. Ennyi látnivalót ilyen kevés idő alatt csak szervezetten lehet meglátogatni.
ELÉGEDETT VOLTAM, MERT:  egy nagyon jól felkészült, kedves és törődő magyar idegenvezető ismertette a látnivalókat; egy szintén nagyon kedves és segítőkész török idegenvezető végig velünk volt és egyengette az útjainkat; egy különüsen ügyes sofőr röpített végig, átlagban 120 km-es sebességgel, jó autópályákon; egy kedves és alkalmazkodó szobatársnő megosztotta velem a szálláshelyet, reggeliket, vacsorákat, vásárlásokat…
1. nap-  Indulás a Budapesti Liszt Ferenc (Ferihegy) repülőtérről Isztambulba. Minden simán ment a check in-nél, nagyon szép idő volt, jól lehetett fényképezni a repülőgép ablakán keresztül.




Itt a Boszporusz!











Marmary Hotel- a legszebb szálloda az összes közül:  igazi török, ízléses berendezéssel. Egy valódi gyémánt elég lerobbant utcákkal körülvéve, de nagyon közel a város minden érdekes látnivalójához. A felvonóban mindig megnyugtató Chopin zene szólt. 









Még az ajtókilincsek is különlegesek voltak.









Délután látogatás a Süleymaniye Mecsethez. Lenyűgőző. Ez az első mecset, amelybe valaha beléptem.


2. nap- Hivatalos nemzeti ünnep május 19-én: Ifjúság és Sport Napja. Az utcákon és az épületeken ott lobogtak a török zászlók.






Amíg a csoport meglátogatta a Rákóczi- házat Rodostón, én eredeti török épületeket fedeztem fel, de nagyon rossz állapotban.











Meglepetés egy útmenti benzinkútnál. Mini- teknősbékák, nagyon játékosak, egy kis sziklás medencében.











3. nap- Pergamont, az ősi várost érdemes meglátogatni. Kellemes meglepetésekkel ejtett  bámulatba.









Ephesos- hatalmas, érdekes, felejthetetlen. Celsius könyvtára tetszett a legjobban.










Szűz Mária házában, Selcuk-ban, számtalan kívánság van  papírcetlin a falra tűzve, a kápolna közelében.












Kusadasi – az Égei- tengeri üdülővárosban egy stégen sétálva. Olyan átlátszó a tenger vize, hogy  a tartóoszlopokat is le lehet fényképezni.





4. nap- Utazás az ország belseje felé. Ekkor kezdtük látni a sajátos és egyéni csodákat, amelyeket Törökország nagyon jól ki tudott emelni és turisztikailag értékesíteni.





Pamukkale- természeti csoda, kissebb- nagyobb emberi beavatkozással (pl. a félköríves teraszok): termálvizes mészkő- gipsz teraszok.











A Kleopátra- fürdőt inkább az élénk színű oleánderek tették érdekessé, mint a vízben szétszóródott romok.











Legalább 5-600 méteres sétányon nyugodtan el lehetett sétálni és bámulni. Feltétlenül takarja valami a fejet, és, ha lehetséges, védje a szemet, mert a mészkő mellett még forróbbnak érződik a Nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések