2013. július 15., hétfő

Klasszikus török körutazás – harmadik rész

9. nap-  Hattusas, a Hettita Birodalom fővárosa volt a Krisztus előtti II. évezredben. Nagyon kellemes meglepetésnek bizonyult. Négy érdekes kaput látogattunk meg a hatalmas völgyben.












Yazilikayában,  egy közeli hettita sziklaszentélyben, azokat a sziklába vésett domborműveket tekinthettem meg, amelyeket gyermekkoromban az ókor- történelem könyvekben láttam.









10. nap- Ankarában szabályosan féltem az utcákon járni, mivel kimondottan csak férfiak közlekedtek és nagyon inszisztensen néztek rám és a társnőmre.










Az Anatólia Civilizációk Múzeumában csak a hettita részleg volt látogatható (a többi részleget renoválták és átszervezték), de ott is el tudtam volna tölteni egy napot, mivel számomra minden új és érdekes volt.



11. nap- Isztambulban érdemes legalább két hetet eltölteni, olyn sok a látnivaló. Mivel nekünk csak másfél napunk volt, egy kis „arany” körben mozogtunk az óvárosban.



Aya Sofia templom- megérdemli a hírnevét. Hátul, az udvarában ingyen látogatható öt nyolcszögű „türbe” (sírhelyek), ahová több szultánt és családjukat temették el. 









Ezt érdemes megtekinteni, mert a helyiségek gyönyörű Iznik-ben gyártott csempével vannak kidiszítve, és ez közelről megtekinthető- ami lehetetlen a mecsetekben például.










A Kék Mecsetnek jobban tetszett a külseje-












- a belsejében túl zsúfolt a díszítés.












A hatalmas fold alatti ciszternákat föltétlenül meg kell látogatni- érdemes jól megfigyelni a fel- vagy oldalt fordított Gorgó- fejeket.











12. nap- Délelőtt látogatás a Topkapi palotában 









-és a Háremben.
Érdekes kiállítások- órák, ékszerek, ruhák, bútorok- és nagyon kevés idő: csak három óra.











Délután, Isztambul repülőteréről, visszautazás Budapestre. Ez volt az egyetlen nap, amikor be volt borulva, úgy hogy a szép felhőket lehetett csak fényképezni a repülőgép ablakán keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések