2012. augusztus 22., szerda

Fapados hírek –első rész


  Ideiglenesen Marosvásárhelyről Kolozsvárra költözik a Wizzair


„A marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülôtéren hamarosan esedékes karbantartási munkálatok idejére a Wizz Air légitársaság valamennyi marosvásárhelyi járatát a kolozsvári nemzetközi repülôtérre költözteti.
A társaság tegnap lapunkhoz eljuttatott közleménye emlékeztet rá, hogy augusztus 30-tól szeptember 5-ig a marosvásárhelyi röpteret a kifutópálya karbantartási munkálatai miatt bezárják. "Ez idô alatt valamennyi marosvásárhelyi járatunkat Kolozsvárra költöztetjük. Utasainkat értesítettük a változásról. A járatok menetrendje is megváltozott kis mértékben, ez a wizzair.com címen ellenôrizhetô. A társaság elnézést kér utasaitól a karbantartási munkálatok miatti esetleges kellemetlenségekért" – áll a közleményben. „



Wizzair és a Ryanair

A két nagy fapados légitársaság, a Wizzair és a Ryanair harcáról  rengeteg cikk jelent meg:



„Daniel de Carvalho, a Wizz Air fapados légitársaság kommunikációs vezetője azért hívta össze kedden, augusztus 7-én a szaksajtó képviselőit, hogy közölje: "A Wizz Air, Magyarország diszkont légitársasága ismét arra szólítja fel a Ryanairt, hogy ugyanolyan átlátható árakat kínáljon a magyar utasoknak, mint amelyeket a fogyasztók a wizzair.com-on történő foglalások alkalmával választanak”.


Kibúvót keres a Wizz Air a Ryanair gyilkos szorításából
„Az európai légipiac egyik legnagyobb meccse zajlik a szemünk előtt. A két ultrafapados, a Wizz Air és a Ryanair a Malév csődje után csapott össze, és a könnyű nyár után a Wizznek a nehezebb téli időszakot kell átvészelnie. Ha nem lép semmit, a Ryanair simán lehagyja, és a októbertől a legnagyobb budapesti légitársaság lesz. Ha az ír fenntartja a gyilkos árharcot, az mindenképpen nagy kihívás elé állítja a Wizz Airt”

A Malév leállása okozta űrt a légitársaságok, amennyire lehetett, betöltötték, a Wizz Air számára pedig Magyarország lett az egyik motorja az utasszám növelésének – mondta Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója az MTI-nek Debrecenben.”



Olcsóbb jegyek?



 A harc előnye, hogy egyre több az olcsó repülőjegy.  Hátránya az előre nem látható járattörlés, ritkítás, időpontváltozás:








„A jelenlegi piaci helyzet és a Ryanair publikus tervei alapján egyértelmű, hogy az öldöklő verseny folytatódik. A Ryanair módszere egyértelműnek látszik, kérdés, hogy a kisebb fél, a Wizz mennyire rokkan bele ebbe. Az mindenesetre biztos, hogy télen minden eddiginél olcsóbban, gyakorlatilag fillérekért lehet majd repülni Budapestről. A Wizz Air 1390 forintos jegyei folyamatosan és sok útvonalra elérhetőek, a magát legolcsóbbnak beállító Ryanair pedig egyre gyakrabban ad 1990 forintos ajánlatokat. Pár napja 99 forintért is árultak jegyeket - amire már csak a 6-8 eurós foglalási díj rakódik rá, ez viszont kikerülhető, vagy csökkenthető különböző kártyákkal, illetve banki átutalás választásával.
A nagy harcnak, az alacsony áraknak azonban utasszempontból is vannak mellékhatásai. A nem régóta bejáratott útvonalakon törlésre, ritkításra bármelyik pillanatban számítani kell, ezért kockázatos például nem lemondható szállást előre kifizetni.”



 


“A brit fogyasztóvédelmi hatóság kierőszakolta, hogy a fapados cégek minden költséget tüntessenek fel áraikban. A szigorúság vége az is lehet, hogy egy-két utas kevesebbet fizet, mint a meghirdetett ár.
A fapados légitársaságok régóta a kritikák kereszttüzében állnak amiatt, mert a jegy ára a többszörösére nőhet annak, mint amit elsőre lát a potenciális utas a foglalási folyamat elején. Ennek augusztus elsejétől részben vége vetnek.
A legnagyobb diszkontcégek már hónapokkal ezelőtt aláírtak egy megállapodást a brit fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására arról, hogy a főoldalaikon szereplő árakban minden kikerülhetetlen költség benne lesz augusztustól. A cégek az elmúlt években főleg a kártyadíjakra mondták azt, hogy kikerülhetőek, tehát nem szerepeltetik őket a főoldalon. Mostantól ezt is beépítik.
Az easyJet és a Wizz Air már régóta átállt, a Ryanair viszont csak az utolsó pillanatban: augusztus elsején főoldali árai 6 euróval nőttek, ennyi a foglalási díj fejenként és irányonként. Az ír cég azonban nem hazudtolta meg önmagát, a többiekkel ellentétben csak a brit oldalán változtatta meg stratégiáját, így minden más nemzeti oldalán (a magyaron is) továbbra is a régi módon tünteti fel az árakat.
Mivel ezek a díjak továbbra is kikerülhetők, az ügyes utasok végül kevesebbet fizetnek, mint amit a főoldalon látnak. A Wizznél banki átutalással felezhető a foglalási díj, Wizz Air betéti, vagy hitelkártyával kikerülhető. Az easyJetnél Visa Electron kártyával lehet kisebb díjat fizetni, a Ryanairnél a Magyarországon nem elérhető saját Cash Passport kártya, vagy bizonyos országokból induló járatok esetén Prepaid Mastercard kártya szükséges az ingyenes foglaláshoz.”








Olcsó jegyekről még csak annyit, hogy elvileg nagyon sok olcsó repülőjegyet kellett volna vásárolnunk ezen a nyáron. Gyakorlatilag igazán olcsó jegy nagyon kevés és nagyon rövid ideig volt úgy a Wizzairnél, mint a Ryanairnél.














Ui- a képeket H.Laci készítette. Köszönöm.
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések