2012. szeptember 7., péntek

Budapest – Bukarest fapadossal



Bukarestben élő barátainknál (pontosabban a gyerekeiknél)  néhány hete  budapesti couchsurfing*-es fiatalok laktak. Wizzair-rel érkeztek Budapestről, és néhány nagyon kellemes napot töltöttek együtt. Olyan helyekre is ellátogattak, ahova – hiába laknak jó pár éve Bukarestben- sem a barátaink, sem pedig a gyerekeik eddig nem jutottak el.





A sikeren felbuzdulva, a barátunk elhatározta, hogy összeállít egy jó kis magyar nyelvű bukaresti útikalauzt- nem stopposoknak, hanem fapadossal utazóknak.
A “kötelező” Atheneum, Diadalív, Egyetem tér, Calea Victoriei (Győzelem sugárút), Parlament, Opera, Cismigiu park, Nemzeti Színház, Pátriárka Székesegyház,  Falumúzeum, Nemzeti Történeti Múzeum  és hasonlók látogatásán kívül a Kis Párizsnak becézett Bukarest kevésbé ismert látnivalóit is ajánlotta volna, koncertekkel, előadásokkal fűszerezve**.

A turistacsapdák leírásánál tartott (pontosabban az otopeni- i repülőtéren kerülendő taxisoknál ***), amikor rákeresett, hogy milyen napokon érkezik Budapestről olcsó repülőjárat. És kiderült, hogy Budapestről már csak a Tarom járatai érkeznek, 100 Euró fölötti jegyárakkal. A Malév csődbe ment ugyibár,  az utolsó Wizzair- járat pedig  augusztus 6-án repült Budapestről Bukarestbe.


„Mindössze fél évet élt a Malév csődjének bejentésekor gründolt Budapest-Bukarest Wizz járat. A nemzeti légitársaság napi, esetenként napi több járata helyett mindössze heti négy, az esti órákban közlekedő járatot indított a fapados légitársaság. "
"Az utolsó repülőgép augusztus 6-án repül Budapestről Bukarestbe, ezt követően csak a TAROM román állami légitársaság fog repülni, így a repülőjegyárak drasztikus emelkedésére kell számítani. A változás nem érinti a Bukaresti Wizz bázis működését.”

No comment.

 _______________________________________
*couchsurfing angolul: http://www.couchsurfing.org/
lustáknak: kanapéturizmus, kanapé- szörf, vagyis a te kanapédon alszanak a más városból -országból érkező  látogatók, ugyanígy te is alhatsz mások kanapéján

Leonard Cohen szeptember 22
Lenny Kravitz szeptember 28
Hattyúk tava- kievi balett október 25
Freddy Mercury- Tribut október 26
Lord of the Dance november 13
 
*** Otopeni (hivatalosan a bukaresti Henri Coanda repülőtér) hírhedt lett a japán diáklány halála óta.  
 Magyarul Erdely.ma:  
"Egy japán lány tragédiája – Gyilkolt az utasokat felhajtó roma
A 20 éves Yourika Mauno augusztus közepén érkezett Japánból a Bukarest melletti Otopeni repülőtérre, de valójában az olténiai Krajovába tartott, egy értelmiségi eszmecserére. Nem ért oda, mert megerőszakolták és meggyilkolták a közeli erdőben."

Románul Ziarul Financiar: "El lehetett volna kerülni a japán diáklány tragédiáját, ha a repülőtér vezetősége nem engedi meg a taxisoknak, hogy letámadják az utasokat."
 







Ui- a képeket a bukaresti Repüléstörténeti Múzeumban    készítettük.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések