2012. szeptember 24., hétfő

Rablók, tolvajok és zsebmetszők



Amikor ezt a blogot indítottam, úgy képzeltem, hogy kevés hasznos tanácsot és sok-sok gyönyörűséges útleírást fogok feltölteni.
Sajnos, mostanában  arról is írtam, hogy miért NEM utazunk. Lásd Budapest-Bukarest fapadossal bejegyzésemet. 

Közvetlen ismeretségi körömből senki sem járta meg a bukaresti repülőtéri taxisokkal.   A római metrón sem rabolták ki egyetlen barátunkat sem.  Ezt azért írom, mert  mióta láttam a római metrót csúcsforgalomban, azt állítom, hogy ez a zsebmetszők Eldorádója (hála a bukaresti metrón szerzett edzettségünknek,  a  harmadik szerelvényre már fel is tudtuk gyömöszölni magunkat).

„Cserébe”  az utóbbi hónapban szűkebb ismeretségi körünkben a következőkről számoltak be:


  • Párizsban farzsebből ellopott  mobiltelefon
  • Budapesten pultra kitett irattárca, elpárolgott, amíg a tulajdonos elfordult
  • Valenciaban az utcán elrabolt  kézitáska  (iratok, mobiltelefon, bankkártyák és készpénz).








Nem a felsorolt városok közbiztonságát akarom én szidni, ugyanez máshol is megtörténhetett volna.  Végig szeretném gondoni, hogy mit tehetünk,  ha a baj  megtörtént .

Bankkártya

Ezt írom először, mert szerintem ezzel kell kezdened. Tiltasd le azonnal az ellopott bankártyát. A letiltáshoz kérni fogják  a kártya számát és a személyi adataidat.   Utólag könnyű mondani, hogy jegyezd fel a  kártyád  azonosító adatait (kártyaszám, lejárat), és azokat a kártyától elkülönítve tartsad. Valamint tanuld meg kívülről a személyi számodat.
Ha ellopták a telefonod és a pénzedet is, kérj segíséget, hogy azonnal felhívhasd a kibocsátó bankot.  Ne   spórolj azzal, hogy helyi számokat hívogatsz a letiltáshoz. Nem éri meg a kockázatot, hogy a kártyád aktív marad. Másra se bízd a letiltást, a legtöbb romániai bank csak a tulajdonostól fogadja el a letiltás kérését. Nem érdekli őket, hogy nincs telefonod, nincs pénzed, kórházban tartózkodsz vagy „csak” éppen sokkos állapotban a rendőrségen - a kártyád akkor lesz letiltva, ha a te nevedet és személyi adatidat hallják. Most írjam, hogy akárkitől?
Aletrnatív megoldásként online banking-el (már ha hozzáférsz) letilthatod a kártyát. Vagy ha nincs letiltási opciód, a  készpénzfelvételi limitet és a vásárlási limitet is állítsd napi egy lejre/ euróra/ akármire.
Magyarországi bankkártya letiltás információk itt:  http://www.bankkartya.hu/?oldal=letiltas

Iratok

"ELVESZTETT VAGY ELLOPOTT ÚTLEVÉL
Tegyük fel, hogy az Ön útlevelét vagy más úti okmányát ellopják, illetve az elveszik, megsemmisül vagy átmenetileg nem áll rendelkezésre.
Milyen segítséget nyújthat ilyen esetben Önnek a nagykövetség/konzulátus?
Ideiglenes úti okmányt ad ki, mely Önt – kizárólag egyszeri alkalommal – feljogosítja arra, hogy az alábbi célországok valamelyikébe utazzon:
    származási ország,
    lakóhely szerinti ország (amelynek Ön „állandó lakosa”),
    (kivételes esetekben) egy másik ország."

Románul a  Belügyminisztérium honlapja javasolja a következőket:
Értesítsd azonnal a helyi rendőrséget
Próbálj tanukat keresni, vallomásukat, elérhetőségüket  feljegyezni
A rendőrségi nyilatkozathoz csatold az ellopott/ elveszített tárgyak listáját
Kérj a rendőrségtől jelentést, ezt kell majd felhasználnod, ha az ellopott/ elveszített tárgyak biztosítva voltak
Fordulj a román nagykövetséghez/ konzulátushoz, hogy ideiglenes útiokmányt bocsásson ki.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ne cipeld magaddal azokat az iratokat, amelyekre nincs szükséged.  Mindenképpen hagyj elérhetőséget, hol értesítsenek, ha például egy kukában megtalálják az irataidat.

Mobil

Ha előfizetésed van, tiltsd le. A készüléktől vegyél érzékeny búcsút. Az irataidat lehet, hogy valaha viszontlátod, a mobilt- hááááát, ha vannak még csodák. A rendőrségen fogják kérni a készülék IMEI- számát az azonosításhoz.
Utólag könnyű tanácsolni, hogy a telefonszámokat periodikusan mentsd le.  És tanuld meg kívülről legalább egy- két személy telefonszámát, akitől segítséget kérhetsz.

 

Következtetés

Azon gondolkozom, hogy fogok írni magamnak egy e-mailt. A kártyaszámokkal és a fontos telefonszámokkal.  A postafiókomhoz ugyanis  akárhol hozzáférek, ahol ingyen internet van.  És hogy ha feltörik a postafiókomat, ne tudják felhasználni, írok egy ártalmatlan tárgyat és a számok mellé nem azt írom, hogy az ÉN Visa- cardom.
Lehet, hogy már paranoiás vagyok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések