2013. január 29., kedd

Hó és ónos eső





Januárban már megint hullt a hó. Januárban már megint esett az ónos eső. Januárban már megint köd volt. Januárban már megint zord volt az időjárás. Januárban már megint bezártak a repülőterek.  De legalábbis megbénultak. Januárban már megint több száz járatot töröltek.  Vagy átirányítottak. 

 Az utasok jogairól, illetve arról, hogy mit tehetsz, ha a járatodat törölték, részletesen írtam   Járat törölve-harmadik rész bejegyzésemben.
Járat törölve- második rész  bejegyzésemben pedig megpróbáltam bölcs tanácsokat adni, illetve kézipoggyászos túlélőkészletet összeállítni.
Linkgyűjtemény: repülőterek, vonattársaságok, autóbuszok bejegyzésemet  ajánlottam  azoknak, akik a repülőtéren tudják meg, hogy a járatukat törölték.
 

Következzen egy szubjektív januári hírösszeállítás.

Január 14
 „Egy időre az 1-es pályát is le kellett zárni, több gép várakozott a légtérben.

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők, egy ideig mindkét pálya zárva volt – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója.”

Január 17 
 Az intenzív havazás miatt délután le kellett zárni a bécsi repülőteret, emiatt egy sor repülőgép Budapesten szállt le, úgynevezett kitérő állomásra. Az utasok egy részét busszal viszik át az osztrák fővárosba, más légitársaságok pedig megvárják, amíg sikerül megtisztítani a hótól a schwechati futópályákat – adja hírül a Budapest Airport.”

A sűrű köd miatt a bukaresti  Henri Coanda repülőtéren több járatnak volt 7 óránál nagyobb  késése,  a temesvári, kolozsvári, Iasi-i  Tarom- járatokat töröltek, a Larnacai járatot  pedig Konstancára irányították.

Több járat késik

A Carpatair-gép visszatért Temesvárra.






Január 19
"Heathrow-n a tervezett 1300 járatból pénteken háromszázat törölni kellett a pályák jegesedése miatt; a törölt járatok között volt a British Airways Budapestre közlekedő esti gépe is.

Szombaton további száz járatot töröltek a menetrendből, elsősorban a pénteki fennakadás áthúzódó hatásaként. A British Airways - a Heathrow-t használó legnagyobb légitársaság, amely a repülőtér fel- és leszállási jogainak 40 százalékával rendelkezik - szombaton közölte, hogy az előző napi törlések miatt számos repülőgépe "nem a megfelelő helyen tartózkodik" a szombati menetrend tartása szempontjából, és a gépek elrendezése időt vesz igénybe."

Január 20
A genfi nemzetközi repülőteret bezárták, más repülőterek  pedig, mint a párizsi Charles de Gaulle, a londoni Heatrow vagy pedig Frankfurt, több száz járatot töröltek.

Január 21
„Szétzilálta a menetrendet a zord téli időjárás hétfő hajnalban a frankfurti repülőtéren, az utasoknak késésekre és járatkimaradásokra kell számítaniuk - közölte a repteret üzemeltető Fraport társaság egyik szóvivője.

A Lufthansa német légitársaság reggelig 140 belföldi és európai járatát törölte, ezért lényegében új repülési tervet kell összeállítani. A szóvivő szerint a késéseket a szükséges fokozott biztonsági intézkedések indokolják. Frankfurtban ugyanis havazik, ezért tovább tartanak a jégtelenítési munkák.

Ónos eső azonban ma már nem várható - tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy vasárnap az ónos eső átmenetileg megbénította Németország legnagyobb légikikötőjének forgalmát.

Vasárnap a heves havazás miatt a párizsi repülőtereken is törölték a járatok negyven százalékát, a tengerentúli járatokat azonban elindították. A lehullott jelentős mennyiségű hó miatt Franciaország jelentős részén megbénult a közúti és a vasúti közlekedés is.”

"Négy nap alatt 50 centi: óriási közlekedési káosz, de a légiforgalomban nincs fennakadás."

Több, a kolozsvári repülőtérről induló, illetve ide érkező  WizzAir- járat  késik, más járatok indulását hétfőre halasztották. A kolozsvári repülőtér nyilatkozata szerint  a késésekért a repülőtársaság, nem pedig a repülőtér felel.

Január 22
A WizzAir Arad- Milanoi járatát törölték.

Január 25


Ha nem köd, akkor sztrájk:

„Az észak-rajna vesztfáliai biztonsági személyzet nemrég bejelentett sztrájkja miatt a Köln-Bonn repülőtéren is jelentős korlátozások várhatóak - közölte a Germanwings. A légitársaság emiatt néhány járat törlésére, illetve késleltetésére kényszerült, mindez a társaság szerint tizenöt útvonalat és hozzávetőleg 3000 utast érint.”




Utóirat

Mindezek ellenére az utasok többsége minden különösebb probléma nélkül eljut a célállomásra. :)

















A képeket Hajni készítette, a  München-  Szeben útvonalon. Köszönjük, Hajni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések