2013. január 31., csütörtök

Szemelvények- 2013 január



Légitársaságok (időrendi sorrendben)


„Az Air France 49 eurós jegyárak bevezetését tervezi meglévő járatain, összesen 58 franciaországi belföldi, európai, valamint észak-afrikai célállomásra, 20 euróval alacsonyabb áron eddigi legolcsóbb ajánlatain.”
 
„Ellentmondásos kép: Budapesten kiegyenlítette a számlákat, fenntartja a járatokat, de a kijevi bázisreptér is pénzt követel.”
„Számos járatot, köztük több budapestit is lefújt az ukrán légitársaság, miután több repülőtéren előre kérték a tarifákat, illetve megtagadták a cég gépeinek kiszolgálását.”

„A kijevi Boriszpol Nemzetközi Repülőtérről 15 járatot törölt január 9-én az Aerosvit, derül ki a reptér oldaláról. Mindeközben a Wizz Air újabb kijevi járatok nyitását jelentette be. Az ukrán légitársaság közlemény szerint továbbra is igyekszik folytatni működését.”

„További 14 járat Budapest és az ukrán főváros között. Miért éri meg a Baltikum és Skandinávia között repülni?
Gőzerővel fejleszti menetrendjét a tavaly is kétszámjegyű növekedést produkáló Wizzair. A társaság szerdán bejelentette, hogy további 14 járatot indít a Budapest-Kijev útvonalon februárban és márciusban. Március 14-től napi rendszerességgel repülnek majd a Wizz Air gépei a Budapest-Kijev útvonalon.”
Elemzés az új vonalak, főképp a skandináviai-baltikumi hálózatfejlesztés hátteréről.
 
„Az új, Budapest–Málta járat május 17-én indul, hetente kétszer, kedden és pénteken közlekedik majd. Málta a harmincötödik ország, amelyet Budapestről közvetlen Wizz Air-járattal el lehet érni.”
 
Marosvásárhelyről indít járatokat a Ryanair   bejegyzésemben  részletesen írtam a fapados új járatairól. (Marosvásárhely- Brüsszel, Marosvásárhely- Pisa).

„Óvatos lépések Romániában
A múlt héten az ír Ryanair diszkont-légitársaság bejelentette, hogy április végétől, illetve május elejétől Marosvásárhelyre is indít ezentúl járatokat, így összekötve az erdélyi várost Brüsszellel és Pisával. Az első időszakban összesen heti négy járattal indul a társaság, amit szokás szerint a forgalom függvényében tud bővíteni.”
„Románia eddig nem volt terepe kelet-európai térségre jellemző Wizz Air kontra Ryanair összecsapásnak. Itt egyértelműen vezető szerepe van a Wizz Airnek, amely Bukarest, Kolozsvár, Marosvásárhely és Temesvár bázissal repül számtalan célállomásra, Arad és Craiova repülőterét pedig Milánóval köti össze. A Ryanair eddig itt csak két vendégmunkás-forgalomra építő Constanca–Pisa és egy Constanca–Milánó járattal volt jelen. A piacon ott van még a Blue Air, amely Bukarestből, Nagyszebenből (Sibiu) és Bákó (Bacau) repülőteréről indít fapados járatokat. Románia óriási piac, óriási vendégmunkás-forgalommal, ahol az igazi verseny még nem indult meg a fapados szereplők között, mert itt még a személygépkocsiról, valamint a kis és nagyobb buszokról kellene az utasokat átterelni a repülőgépekre.”

2013 júniusától a  Turkish Airlines beindítja  Konstanca- Isztambul járatait.

2013 május 18-tól  indulnak a ciprusi járatok Bukarestből.






„A Wizz Air Ukraine 18 új útvonalra nyújtott be kérelmet az ukrán hatóságoknál „
„A légitársaság járatokat indítana többek között Tel-Avivba, Isztambulba, Dubajba, Vilniusba, Prágába, Varsóba, Larnacába, Nápolyba, Thesszalonikibe, Moszkvába, Szentpétervárra, Bakuba, Jerevánba, Minszkbe és Batumiba „

„A 2013-as nyári menetrendben már vasárnap is közlekedik a svájci SkyWork Airlines járata Budapest és Bern között „

„Megállapodást kötött az easyJet fapados légitársaság a párizsi Disneylanddel, így a parkba látogatóknak rugalmasabb utazási és szálláslehetőségeket kínálnak a foglalások során.” 
 
Január 28-tól indultak a  Berlin- Bukarest-  Berlin járatok.

„Az Air France csoport három regionális légitársaságát, a Brit Airt, a Regionalt és az Airlinairt átszervezve vadonatúj légitársaságot indít HOP! néven. A társaság járatai Európa különböző városait kötik össze Franciaországgal, közölte az Air France.”

„À la carte diszkontosítás, 98 gép, 530 járat március 31-től.”
„Ezt a taktikát követi tehát a fő partner, a KLM, meg persze a fő konkurens, a Lufthansa is, amely nemrég jelentette be, hogy a Germanwings alá tereli a legnagyobb gyűjtőreptereken kívüli szinte teljes európai forgalmát. Teszi mindezt ráadásul egy olyan érdekes à la carte megoldással, ami azt jelenti, hogy egy járaton, egy gépen belül kínál egyidőben fapados, economy és prémium-szolgáltatást, kinek mire van szüksége, kinek mit enged meg a pénztárcája.”
 

Velencei karnevál

„Milyen élet az, amiben egyetlen velencei karnevál sem fért el? Semmilyen. A mulatság zarándokútja Casanova városába vezet. 3 éjszaka, 4 nap, sok maszk.”

„Barokk bál, gondolás szerenád, Casanova kalandjai - egyszer el kell látogatnia az igazi velencei karneválra. 7 program, amit megengedhet magának. Vagy másnak a közelgő Valentin-napon.”
További programok:  http://www.venice-carnival-italy.com/



 Utazás

„Utazási portált indított Wikivoyage néven 12. születésnapja alkalmából a Wikipédia online enciklopédia működtetője.
A wikivoyage.org kilenc nyelven indult el, és már mintegy 50 ezer szócikket tartalmaz úti célokról. A Wikipédiához hasonlóan önkéntesek szerkesztik közösen. Eddig 200 önkéntes szerkesztő csatlakozott hozzájuk.”

„Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottsága által kezdeményezett vita lényege, hogy a légitársaságok, elsősorban az alacsony költségekkel dolgozó, úgynevezett fapados légitársaságok önkényesen határozzák meg a fedélzetre felvihető poggyászok méretét és súlyát, így az Európán belüli légiközlekedés egysége sérül.”

Repülőtér

"Kolozsváron a négy éve átadott délkeleti körgyűrű egy szakaszát is le kell bontani ahhoz, hogy helyet csináljanak a repülőtér két éve épülő új kifutópályájának."

A képeket Hajni készítette. Köszönjük, Hajni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések