2012. május 4., péntek

Fapados alapfogalmak

A fapados jelzővel az átlagosnál olcsóbb repülőjegyeket kínáló, alacsony költségvetésű (low-cost), és a rendszerint alacsonyabb szolgáltatást is nyújtó diszkont légitársaságokat (Wizz Air, EasyJet, Ryanair, Flybe, Air Berlin, Germanwings) szokták illetni.
A fenti meghatározás  innen származik:  http://www.repulojegyutazas.hu/olcso-fapados-repulojegy/,
ugyanott olvashattok  a fapadosok árpolitikájáról.

Alapfogalmakról olvashattok itt is:http://fapados.gportal.hu/

Itt http://repulojegyek.net/fapados.html
http://repulojegyek.net/fapados.html  írnak a következőkről:
  • Miért fapados? - mit kínálnak a fapados légitársaságok
  • Alapvető különbségek fapados és hagyományos repülőjáratok között
  • Plusz költségek amelyekkel számolni kell
Megpróbálom összefoglalni/ kiegészítni az alapvető tudnivalókat:
Ø  A kulcsszó a költséghatékonyság.  A jegyed, ha idejében veszed , tényleg nagyon olcsó. Cserébe csak alapszolgáltatást kapsz, minden egyéb szolgáltatásért külön fizetsz.
Ø  Magad veszed a jegyed, magad  nyomtatod ki a beszállókártyát.  Ha pl. internetes utasfelvételt (online checkin) választottál, de nincs kinyomtatott beszállókártyád,  fizetsz.
Ø  Az adminisztratív személyzet minimális. Ne számíts ingyen tanácsadásra, asszisztenciára. Általában egyetlen lehetőséged egy call center hívása,  ez pl.  a Wizzair-nél  ma  2,68 RON (225 Ft) percenként. A mobilhálózatokból kezdeményezett hívások díja ennél magasabb is lehet.
Ø  Alapszolgáltatást kapsz, tehát ne számíts ingyen étkezésre, italra. Természetesen, ha nem bírod ki azt a 60-120 percet, a legtöbb  járaton fizetség ellenében  hozzájuthatsz ételhez, italhoz. 
Ø  A jegy árában nagyon gyakran csak a kézipoggyász ára van.  Poggyászért külön fizetsz, mégpedig minél későbbi stádiumban fizeted, annál többet. Pl. 84 RON (5500 Ft) egy csomag díja online vagy  Call center-es foglaláskor. Ugyanezért 126 RON-t  (8250 Ft)  fizetsz a reptéren és 252 RON-t  (16500 Ft) a kapunál.
Ø  Nincsenek külön utasosztályok, nincsenek előre megállapított helyek (pontosabban egyes légitársaságoknál plusz fizetség ellenében foglalhatsz helyet a kényelmesebb helyekre)
Ø  az egyéb szolgáltatásokat (pl.: elsőbbségi beszállás) külön díjhoz kötik
Ø  Fapados légitársaságok a nagyobb nemzetközi repterek helyett a kisebb forgalmú, regionális, olcsóbb repterekről indulnak és érkeznek.  Értsd a városközponttól 20-30-40-60 km-re szállsz le, és ennek hála, a reptérről hosszabb idő alatt (és persze nagyobb áron) jutsz be a városközpontba.
Ø  Ne számíts átszállásra, csatlakozásra.  Idézek:  „A .. nem üzemeltet csatlakozó járatokat, ezért nincs lehetőségünk arra, hogy az utasok vagy csomagjaik átszállását biztosítsuk (függetlenül attól, hogy a másik gép a ... vagy más légitársaság járata). Ugyanezen okból nem vállalunk felelősséget azért, ha valamelyik utasunk lekési a csatlakozást. Azt ajánljuk, hogy a csatlakozást úgy válassza meg, hogy elegendő ideje maradjon az átszállásra.”
Ø  Ha megvetted a jegyed (természetesen olcsón),  és kiderül, hogy mégsem tudsz utazni, a legvalószínűbb lehetőség az, hogy veszteségként könyveled el.  A választható lehetőségek:  járatmódosítási , névváltoztatási (így adhatod át másnak a jegyed) ,  illetve törlés díja általában nagyobb, mint a jegy ára. Példák : járatmódosítási díj 126 RON (8000 Ft), névváltoztatási dj 168 RON (11000 Ft),  illetve a törlési díj 252 RON (16500 Ft). Mindez járatonként és utasonként.


Ezek voltak a hátrányok.  Szerintem egyik sem árnyékolja be  azt az érzést, amikor az online foglalásnál megjelenik a kíirás:
Marosvásárhely- Róma  100 RON (6500 Ft), két óra repülési idő
Vagy az időutazásos kedvencem:
Marosvásárhely- Budapest  59 RON (4000 Ft), indulás 13.:45, érkezés 13:45

Ui- az átváltásnál ne próbálj közös árfolyamot találni. Magyarországon, ill. Romániában érvényes díjszabásokat írtam ki, csakis informatív  céllal. Vagyis, hogy nagyságrendileg  lásd az árakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések