2012. május 7., hétfő

Mikorra foglaljunk

Hétvégeken, ünnepekkor a jegyek ára magasabb (megint a kereslet- kínálat). Tehát, ha csak lehet,  kerüld az ünnepi periódusokat. Apropó, ünnepi periódus- én még karácsonyi, húsvéti periódusra vonatkozó igazi fapados akciót nem láttam.
Ha “csak úgy” városlátogatás/ utazgatás miatt foglalsz repülőjegyet, akkor utazz tavasszal vagy ősszel. Először is, a city break nem az igazi se hóviharban, sem pedig 40 fokos kánikulában. Másodszor, ezzel kikerülöd az ünnepi csúcsforgalmat.  Harmadszor, így minimálisra csökkented annak az esélyét, hogy  hóvihar miatti ne szálljon fel a repülőd :)
Foglalás előtt nézz utána, hogy a választott periódusban van- e mivel elutaznod a reptérre, illetve a reptérről. Hiába olcsóbb a repülő pl. hétfőn 20 RON-nal (1300 Ft), mint szerdán, ha hétfőn pl. nincs mivel kijutnod a reptérre.
Számold a plusz költségeket. Például, lehet, hogy  olcsóbb egy nappal későbbi visszainduláskor a repülő  20 RON-nal (1300 Ft),  de neked egy plusz éjszakára kell szállást fizetned, egy plusz napra kell bérleted venned.  És akkor még nem ettél/ ittál.
Ha az utazásodat  a fapados akciókhoz igazítod, akkor megtörténhet, hogy a legnagyobb utazási költséged nem akkor keletkezik, amikor oda-vissza átrepüljöd  fél Európát, hanem amikor vidékről eljutsz  az erdélyi  repülőtérre, illetve, amíg a célpont fapados (távoli) repülőteréről bejutsz a központba.
Ha autót akarsz majd bérelni, foglalás előtt gondold végig, hogy mikor/ hol akarod leadni a kocsit. A legtöbb autókölcsönző felárat számít, rosszabb esetben nem kölcsönöz:
·         Hétvégi/ Vasárnapi   átvételre/ leadásra
·         Éjszakai átvételre/ leadásra
·         Ha más városban adod le a kocsit, mint ahol átvetted
A szállást sem árt végiggondolni.  Hétvégeken, ünnepekkor a szállás is lehet drágább.
Nézz utána, hogy a választott időpontban működik/ nyitva van-e rég álmodott célpontod. Ne érkezéskor derüljön ki, hogy éppen nemzeti ünnep van, és a tervezett  útvonalon nem közlekedhetsz,  vagy pedig hogykedvenc múzeumod  hétfői napokon zárva van.
Lehet foglalni úgy,  hogy figyelembe vedd a helyi akciókat. Például, a Louvre ingyenes a hónap első vasárnapján,  a Vatikáni múzeum ahónap utolsó vasárnapján. Vagy  a tömegközlekedési bérlet akkor a leggazdaságosabb, ha hétfőn vásárold meg egy hétre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések