2012. május 16., szerda

Foglalás - előszó

Első útvonalként a  Marosvásárhely- Budapest- Marosvásárhely útvonalat   választanám.  Annyira olcsó és egyszerű, hogy megéri „csak úgy” repülni egyet. Személy szerint én, mióta beindult a budapesti járat, minden évben megajándékozom magam legalább egy budapesti repülőúttal. Idejében foglalok, és mivel  nem vagyok konkrét utazási időponthoz kötve, nagyon olcsón vásárolom a jegyet.  Értsd  általában 19, legfeljebb 39 lejt (+ foglalási díj) fizetek egy útért.

A Marosvásárhely- Budapest  útvonal  esetében a repülőtársaság kiválasztása nagyon egyszerű, mivel sok választási lehetőség nincs.  A Malév – sajnos- a múlté.   Tarom honlapján első próbálkozásra – hogy is fogalmazzak- nem fapados árak jönnek be.
Marad a Wizzair.


Ahhoz, hogy igazán olcsó maradjon, poggyászt nem foglalok (csak kézipoggyásszal  szerintem két napra el lehet utazni, erről még írok).

Ismétlem- a fapados utazás olcsósága abban rejlik, hogy nagyon sok mindent magam oldok meg.
Alapszolgáltatásokat választok csak.  Ne felejtsük el, hogy  egy órányi repülésről tárgyalunk éppen.
Tehát NEM foglalok
·         elsőbbségi beszállást
·         ülőhelyet nagyobb lábtérrel
·         helyfoglalást (reserved seat)
·         utazási biztosítást
·         repülőtéri transzfert
·         késési jótállást
·         flexibilis időpontválasztást


Utazási biztosításról, illetve repülőtéri transzferről majd részletesen írok majd.

Fizetni általában hitelkártyával szoktak, vagy pedig  banki átutalással.
A Wizzair-en a lehetséges fizetési módok és árak ma, utasonként és járatonként
·         Mastercard, Visa 34 RON
·         Maestro 25 RON
·         Wizz hitelkártya 0 RON
·         Banki átutalás 17 RON
Kezdőknek a banki átutalást  ajánlom.  A repülőtársaság honlapján  tulajdonképpen csak  az előfoglalást végezzük, és a foglalás a banki átutalás után véglegesítődik.  Nem szükséges bankkártya, nem kockáztatunk semmit internetes fizetéssel. A hátránya az, hogy 24 órán belül a pénzt át kell utalni (értsd út a bankba vagy online banking), különben a foglalás törlődik.

Két utasfelvételi szolgáltatás között választhatunk: internetes utasfelvétel és a klasszikus repülőtéri utasfelvétel. Az első ingyenes, a második ért fizetnünk kell. Kevesebbet, ha foglaláskor vagy foglalás módosításakor online lefoglaljuk, többet, ha a reptéren fizetjük.

Utasfelvételként internetes utasfelvételt választok majd (online check-in). Ez azt jelenti, hogy úgy az oda-, mint a visszaút esetében indulás előtti  7. nap és 3. óra között   be kell jelentkeznem a Wizzair oldalára, és el kell végeznem az internetes utasfelvételi folyamatot, majd ki kell nyomtatnom a beszállókártyámat.   Erről majd részletesen írni fogok. Most csak annyit, hogy internetes utasfelvételt  (online check-in) csak akkor választunk, ha lehetőségünk van az előbb leírtakat elvégezni.  Ellenkező esetben olcsóbb, ha már foglaláskor a repülőtéri utasfelvételt választjuk  (29 RON, illetve 1925 Ft online foglaláskor, 63 RON illetve 4125 Ft a repülőtéren). Mindezt kombinálni is lehet- pl. 10 napos utazás esetén menet  internetes utasfelvételt választok, mert itthon ki tudom nyomtatni a beszállókártyát, jövetre, mivel indulás előtti héten úton vagyok, és erre nincs lehetőségem,  repülőtéri utasfelvételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések